Pigmentfoltok lézeres kezelése

Klinikánkon a pigmentfoltok lézeres kezeléséra a DEKA Synchro Repla:Y lézerkészülék 755nm-es Alexandrit lézerfényét használjuk.

 

MÁJFOLT (melasma)

A bőr hámrétegében található pigment termelő sejtek a melanocyták. Feladatuk a bőr védelme a káros sugárzás ellen, ugyanis a napfény hatására a melanocyták fokozott pigmentanyag termelése megóvja az alatta fekvő hámsejteket. Ha a melanin (pigmentanyag) egy helyen nagyobb koncentrációban felhalmozódik, májfolt keletkezik.

Ennek számos oka lehet: környezeti változás következtében megnövekedett UVB és UVA sugárzás nem megfelelő fényvédelem, bőr gyulladásos betegségei, helytelen bőrápolási termékek, szokások, krémek, kölni, vegyi anyagok “beégése” a bőrbe, fényérzékenységet okozó gyógyszerek, hormonok hatása, májfunkció, gasztroenterológiai problémák, hormonális változás /pl. kismamák/, terhesség után.

A májfoltok különböző méretű, ovális alakú barna foltok. A legtöbb esetben az arcon, azon belül a bajusz vonalán, a homlokon és a orcákon jelennek meg , de a kézfej is gyakori terület a foltok kialakulására.

Szövettanilag jellemző a pigment felhalmozódása a hám teljes vastagságában, de sok esetben a bőr középső rétegében is található melanin (dermális pigment).

 

 

Szeplő (ephelis), napfolt(lentigo simplex)

A szeplők főleg fiatalkorban a napfénynek kitett helyeken, arcon vállon,mellkason, kézfejeken megjelenő néhány mm-es, kerek, lencseszerű, egységes árnyalatú világosbarna foltok.

Szövettanilag helyi melanocyta szaporulatok a hámban, de a hámsejtek is több melanint tartalmaznak. Ártalmatlan képletek.

 

 

Időskori napfolt (solaris vagy senilis lentigo)

A pigmentfoltok az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá válnak, általában 5-15mm-es barnás folt formájában jelennek meg. Általában később, 50-60 éves kor körül jelentkeznek a fénynek kitett, napfénykárosodott bőrterületeken. A napfénykárosodás miatt nagyobb a bőrdaganatok kialakulásának a rizikója. Típusos megjelenési helyei a kézfej, alkar, hát felső része, arc.

Szövettanilag helyi melanocyta szaporulatok a hámban napfénykárosodás szövettani jeleivel.

 

 

Anyajegy (naevus pigmentosus)

A festékes anyajegyek a melanocyták jóindulatú daganatai. A bőrben a pigmentsejtek fészkeket alkotnak, létrehozva a festékes anyajegyet. A legtöbb anyajegy barna vagy fekete, de bőrben való elhelyezkedésüktől függően lehetnek vörös és kék színűek is.

Szövettanilag mélyebben, a bőr hám-irharéteg határán egyenletesen elhelyezkedő pigmenttermelő sejtek által alkotott fészkek jellemzik.

Az anyajegyek rosszindulatú elváltozása a melanoma malignum, emiatt fokozott odafigyelést , rendszeres anyajegy vizsgálatot igényelnek. Az anyajegyek nem kezelhetőek lézerrel, csak sebészi kimetszéssel távolíthatóak el korrekt módon. Minden anyajegy eltávolítása esetén szövettani feldolgozás szükséges!

 

 

Az elváltozások lézeres kezelése:

Az Alexandrit lézer fénye a bőrfelszín károsítása nélkül hatol a mélyebb rétegekbe, s ott szelektíven elnyelődik a bőr festékanyagában (melanin), majd a festék felmelegszik, károsodik. A szétbontott pigmentet az immunrendszer felelősei eltakarítják. A melanint tartalmazó bőralkotók (szőrszálak, pigmentfoltok) hatékonyan kezelhetőek az erek megkímélése mellett. A melanin bőrből való eltávolításakor a lézerfény a bőrfelszínt nem roncsolja, vagyis a kezelés nem a bőrfelszín hámlasztásával történik.

Kezelés előtt legalább 2 héttel a napozást, szoláriumozást kerülni kell, mert fokozzák a festéksejtek pigment termelését. Barnító és szőrtelenítő krémek használata sem javasolt 1 héttel a kezelés előtt. Már egyetlen kezelés is eredményt hozhat, de a bőrtípustól, a felület nagyságától, a pigmentfoltok színétől függően több kezelés is szükséges lehet a kielégítő hatáshoz.

A szeplők, pigmentfolt kezelése után fehéres elszíneződés jelenik meg, majd néhány óra alatt elmúló bőrpír, duzzanat és égő érzés alakul ki. Ezután néhány napig tartó pörkképződés, hámlás történik. A bőrfelület regenerálódását elősegítő, hámosító készítményekkel a gyógyulás felgyorsítható. A kezelések után legalább 2 hónappal, ill. a többlépcsős kezeléssorozat folyamán napozni, szoláriumozni nem szabad, fényvédelem szükséges.

A kezelés már 20 000 Ft-tól elérhető!