Seprűvénák, értágulatok kezelése

Klinikánkon rendelkezésre álló DEKA Synchro Repla:Y készülék 1064 nm-es hosszú impulzusú Nd:YAG lézerfénye alkalmas az érképletek hatékony kezelésére.

Az értágulatok esztétikailag zavaró képletek, amely az életkortól függetlenül jelenhetnek meg, hátterükben genetikai tényezők állhatnak, vagy hormonális okokra visszavezethetően alakulhatnak ki. A bőr felületén megjelenő hajszálértágulatok, apró visszerek orvosi tekintetben nem jelentenek betegséget, azonban a bőr saját színétől eltérő árnyalatuk miatt gyakran okoznak esztétikai problémát. A lézer óriási előnye, hogy finoman és kíméletesen, a környező szövetek károsítása nélkül szünteti meg az értágulatokat. Ez többek között a lézer rendkívüli pontosságának és jó irányíthatóságának köszönhető.

Az értágulatoknak több típusát különböztetjük meg:

Hajszálértágulat (teleangiectasia): felszínesen elhelyezkedő, vékony, 1 mm átmérőjű kitágult erek jellegzetesen lilás-vörös színben. Leggyakrabban az arcon, elsősorban az orr körül, az állon és az orcákon láthatóak, de időnként az alsó végtagon is megjelenhetnek.

Seprűvéna: az alsó végtagon, elsősorban a lábszárakon figyelhetőek meg, nőknél gyakori szülés után. Kezdetben csak 1-2 mm vastagságú, finom, kékes, seprűszerű erecskék láthatók, melyek rendszerint egy kissé tágabb központi véna körül rendeződnek. A seprű-vénák funkcionális zavart nem okoznak, esztétikailag azonban nagyon zavaróak lehetnek.

Visszerek: az alsó végtagon jelennek meg elsősorban, mégpedig azokon a területeken, amelyek fokozott hidrosztatikai nyomásnak vannak kitéve. Átmérőjük és színük rendkívül változatos lehet: a bíbortól a kékes-zöld színig terjedhet. Szubjektív panaszt is okozhatnak: fáradt-láb érzés jelenhet meg terhelésre. A kezelés szempontjából a 3 mm átmérőnél nagyobb értágulatok nem alkalmasak a lézeres kezelésre.

Tűzfolt: gyakran már születéskor látható, fejbőrön megjelenő piros folt, leggyakrabban a tarkótájon találkozhatunk vele, de arcon is előfordulhat. Élénkvörös színű, a bőrből általában nem emelkedik ki.

Haemangioma: a bőrfelszínből laposan, vagy félgömbszerűen előemelkedő, változó nagyságú bíbor vagy lila színű, békés képletek. Jóindulatú elváltozások, de sérülékenyek és jelentős vérzés forrásává is válhatnak.

A kezelés során használt 1064nm-es hosszú impulzusú Nd:YAG lézerfény-nyaláb szelektíven elnyelődik a hemoglobinban, azaz a vérfestékben. A vérfesték kicsapódásával egyidejűleg a kiserek fala felmelegszik, károsodik, majd rövid idő múlva a sérült ér felszívódik. A lézeres ér kezelés során tehát a tágult ér lassan és természetes módon tűnik el. A környező szövet struktúrák és a felszíni hám nem károsodik, a kezelés teljesen biztonságos.

A lézer segítségével bármelyik testfelületen kialakuló éreredetű képlet kezelésére nyílik lehetőség, de leggyakrabban az arcon és a lábszáron használjuk. A lézerkezelésnek számos előnye van, nagyon pontosan irányítható, precízen megszabható az alkalmazott energia, így nem károsítja az ép szöveteket és nem hagy nyomot az egészséges bőrfelületen. A kezelés gyors, enyhe melegségérzéssel jár, de kifejezett fájdalom nem jellemzi. A kellemetlen érzetet a kezelés során használt Cryo 6/Smart cool hideglevegős bőrhűtő hatékonyan csökkenti. A kezelést követően a bőr piros, duzzadt és viszkető lehet, mely pár órán át, esetleg 1-2 napig állhat fenn, a gyógyulás elősegítése érdekében a terület hűtése, bőrnyugtató krémek alkalmazása javasolt. A kezelés után 2-3 hétig fokozott fényvédelem szükséges a gyulladás provokálta pigmentációs zavarok elkerülése céljából.

A hajszálerek, hemangiomák tekintetében végleges megoldásnak tekinthető, gyors és látványos eredményt ad a kisebb hajszálerek esetében is, amelyek már 1 kezelés után eltűnnek, a nagyobbak kezelésről kezelésre halványodnak. Általában 1-3 kezelés javasolt.

A kezelés már 20 000 Ft-tól elérhető!